Platform Werk Inclusief beperking: meer mensen met een beperking aan het werk

Actualiteiten overzichtGepubliceerd op: 07-04-2022
Nieuws
Het Platform Werk Inclusief Beperking ondersteunt initiatieven die mensen met een arbeidsbeperking richting werk helpen. Een groot deel van de groep met een beperking wil werken maar heeft geen baan. De initiatieven die het Platform ondersteunt zoeken naar nieuwe manieren om hier verandering in te brengen. Op een kennisdeelbijeenkomst in maart werd het Platform gepresenteerd.

Platform Werk Inclusief Beperking, een samenwerking tussen Movisie en het Verwey-Jonker Instituut, ondersteunt  aangesloten initiatieven bij hun (door)ontwikkeling om op de lange termijn te komen tot meer bewezen effectieve aanpakken. Movisie coördineert het platform en begeleidt de initiatieven die bij het Platform Werk Inclusief Beperking zijn aangehaakt. Het Verwey-Jonker Instituut monitort hoe het de initiatieven vergaat, wat werkt, wat de opbrengsten zijn en welke leerprocessen ze doormaken.

Verschillende initiatieven

Een voorbeeld van zo’n initiatief is Campus Woudhuis, dat samen met werkgevers werkplekken tot stand brengt waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Ook initiatieven als FLOORjongerencoaching, Werkdag BV, WerkWeb-Autism worden ondersteund vanuit het platform. Het Platform brengt daarnaast organisaties, gemeenten, werkgevers, ondersteuners en andere relevante betrokkenen samen om een duurzame verandering teweeg te brengen.

 

Video: tijdens de kennisdeelbijeenkomst vertellen betrokkenen over het platform

Wat werkt?

Het Verwey-Jonker Instituut zoekt naar wetenschappelijke onderbouwing voor de elementen die goed werken in de initiatieven. Senior onderzoeker Monique Stavenuiter: ‘Het Verwey-Jonker Instituut onderzoekt de nieuwe initiatieven die bij het platform horen. Wij kijken naar wat de deelnemers doen, welke stappen zij zetten richting werk en wat de werkgever daarbij kan betekenen. We willen daarbij onderzoeken wat de werkzame bestanddelen zijn.’

Binnen het onderzoek naar wat werkt zijn al meerdere publicaties verschenen:

  • Aan de hand van een Theory of Change (ToC) of verandertheorie heeft het Verwey-Jonker Instituut samen met Movisie een conceptueel model ontwikkeld dat de basis vormt voor het Platform WIB. Op deze pagina vind je de verandertheorie en het conceptuele model. Ook vind je hier een literatuurstudie waarin we de werkzamele elementen in het werk van het Platform beschrijven.
  • We onderzochten wat de werkzame elementen zijn van het initiatief ‘Common Grounds met inclusieve werkgevers’ van Campus Woudhuis.

Monique Stavenuiter

Contact
(Arbeids)participatie 2021

Wat werkt bij participeren in werk?

  • Monique Stavenuiter,
  • Micky Out,
  • Leyla Reches,
  • Marian van der Klein
Download deze publicatie
Deel dit nieuwsbericht op: