Onderzoek kansrijke start kinderen met behulp van big data

1.32 miljoen euro voor onderzoek samen met 26 partijen
Actualiteiten overzichtGepubliceerd op: 05-07-2021
Nieuws
Frouke Sondeijker van het Verwey-Jonker Instituut zal samen met 25 universiteiten, kennisinstellingen en zorgorganisaties onderzoeken hoe (aanstaande) ouders tijdens de zwangerschap en vroege jeugd het beste begeleid kunnen worden door professionals in de geboortezorg, de jeugdgezondheidszorg en het sociaal domein.

Daarvoor worden nieuwe gegevens uit de preventieve jeugdgezondheidszorg onder strikte voorwaarden beschikbaar gemaakt voor onderzoek bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en worden gegevens over de zwangerschap, gezondheid en ontwikkeling van honderdduizenden kinderen onderzocht. Vervolgens wordt in de praktijk onderzocht hoe deze gegevens (aanstaande) ouders en professionals kunnen helpen in de beslissing welke zorg en ondersteuning het meest passend is. Om ouders en professionals hierbij te ondersteunen wordt een open source computerprogramma gebouwd dat eenvoudig te gebruiken zal zijn. Ook wordt nagegaan hoe in de praktijk de counseling hierover het beste plaats kan vinden. Ouders en professionals worden vanaf het begin betrokken bij het onderzoek en zij zullen nagaan hoe de resultaten in de praktijk gebruikt kunnen worden.

Frouke Sondeijker is blij met de toekenning: ‘Ik ben oprecht nieuwsgierig naar of en hoe big data kunnen helpen bij het flexibiliseren en gerichter inzetten van aanbod teneinde kansenongelijkheid tegen te gaan.’

Lees het hele persbericht hier.

Frouke Sondeijker

Contact
Deel dit nieuwsbericht op: