Oproep: Homodiscriminatie bij personeelsbeleid van de overheid 1945-1971

vertel uw verhaal
Actualiteiten overzichtGepubliceerd op: 04-02-2020
Nieuws
Het Verwey-Jonker Instituut onderzoekt hoe de overheid als werkgever omging met homoseksualiteit in de periode 1945-1971. Wezen gemeenten en ministeries kandidaten af vanwege homoseksualiteit? Of werden er mensen ontslagen om die reden? Wij zoeken mensen die hun ervaringen kunnen vertellen.

Bent u homoseksueel, biseksueel of lesbisch? En werkte u als ambtenaar bij een gemeente, een ministerie, een agentschap van de overheid of op een arbeidsbureau in de periode 1945-1971? Of heeft u destijds voor zo’n positie gesolliciteerd? Dan willen wij graag met u in gesprek over uw ervaringen met personeelsbeleid en omgang met homoseksualiteit. Hebt u het gevoel dat u in uw carrière bent benadeeld vanwege uw (vermeende) seksuele voorkeur? Vooral uw ervaringen met personeelsselectie, carrièreperspectief, pensioen en ontslag hebben onze belangstelling.

Of bent u een (oud-)ambtenaar van een gemeente of ministerie en weet u iets over de omgang met homoseksueel en lesbisch personeel in de jaren vijftig of zestig, bijvoorbeeld vanuit een functie in personeelszaken? Ook dan komen we graag met u in contact. Daarnaast zoeken we ook oud-leden van de homo/lesbische groep van de Abvakabo die het selectie- en personeelsbeleid in het algemeen en de rol van homoseksualiteit daarin willen bespreken.

Oproep

U kunt uw verhaal vertrouwelijk, zonder verplichtingen en indien gewenst anoniem vertellen. Wij voeren een verkennend en persoonlijk gesprek met u. U beslist daarna zelf of u uw gegevens geanonimiseerd beschikbaar stelt voor het onderzoek. De verdiepende interviews worden bij voorkeur in Utrecht op het Verwey-Jonker Instituut gehouden. Reiskosten worden vergoed. Onderzoekers bepalen met wie verdiepende interviews gehouden zullen worden.

Heeft u interesse? Stuur dan een mail naar homodiscriminatie-ambtenaren@verwey-jonker.nl, of bel met Tara Jibodh: 06-34738648. Neem voor meer informatie over het onderzoek contact op met dr. Marian van der Klein via MvanderKlein@verwey-jonker.nl.

Dit onderzoek is in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Marian van der Klein

Contact
Deel dit nieuwsbericht op: