Blog stagelopen in coronatijd

Soukaina Badou aan het woord
Actualiteiten overzichtGepubliceerd op: 27-08-2020
Blog
Aan het begin van dit collegejaar werd mij gevraagd na te denken over een organisatie waar ik graag stage zou willen lopen. Het liefst wilde ik de theorie toepassen die ik tijdens mijn bachelor Algemene Sociale Wetenschappen had opgestoken. Een organisatie die d.m.v. sociaalwetenschappelijk onderzoek kijkt naar vraagstukken in de samenleving en hier kennis en beleid op ontwikkelt was mijn doel. Onderzoek mogen doen bij het Verwey-Jonker Instituut, naar de echte wereld, was dan ook een goede keus.

De gezellige sfeer op het instituut maakt het een fijne, maar toch uitdagende leeromgeving. Waar een eerste stage spannend voor mij was, voelde ik mij al snel op mijn gemak en volwaardig onderdeel van het instituut. Voor het ene onderzoek krijg ik de verantwoordelijkheid mee te werken aan de analyse, terwijl ik voor een ander onderzoek observeer of interviews afneem. Zo werd ik soms in het diepe gegooid om verschillende facetten van onderzoek direct in de praktijk toe te kunnen passen. Ik krijg veel vrije ruimte, maar als ik vragen heb, denken de onderzoekers graag met mij mee zonder ruimte voor zelfontplooiing weg te nemen. Dat het een klein instituut is, met ongeveer 60 mensen, draagt dan ook bij aan een informele werkomgeving waar je onderzoekers bij de voornaam kent.

Soukaina Badou

Mijn ervaringen in een notendop:

  • Er heerst een fijne en informele sfeer onder collega’s
  • De onderzoeken zijn inhoudelijk leerzaam en uitdagend
  • Samen kunnen werken met ervaren onderzoekexperts op boeiende thema’s
  • Stagiairs krijgen diverse taken binnen het onderzoeksproces
  • Sterke interdisciplinariteit in de onderzoeken, maken het voor stagiairs mogelijk om op verschillende thema’s en interesses te oriënteren

De gezellige sfeer op het instituut maakt het een fijne, maar toch uitdagende leeromgeving. Waar een eerste stage spannend voor mij was, voelde ik mij al snel op mijn gemak en volwaardig onderdeel van het instituut.

Soukaina Badou

De gezellige sfeer op het instituut maakt het een fijne, maar toch uitdagende leeromgeving. Waar een eerste stage spannend voor mij was, voelde ik mij al snel op mijn gemak en volwaardig onderdeel van het instituut.

Soukaina Badou

Coronacrisis

Toen kwam plots de coronacrisis. Dat maakt mij van een stagiair in het pand naar een stagiair op afstand. Met als resultaat dat ik minder kan ‘meelopen’ zoals verwacht wordt van een stage. Echter, dat hoeft de pret niet te drukken. Sterker nog, de weerbaarheid en het belang van sociaalwetenschappelijk onderzoek – in een samenleving die onder druk staat-  is alleen maar meer helder geworden.

Via Microsoft Teams of Zoom praat ik bij met collega’s en andere stagiairs. Hoewel mijn stageomgeving zich heeft verplaatst naar een online omgeving, kijk ik uit naar de dag dat ik mijn stage kan afronden aan de lunchtafel op het instituut.

Deel dit nieuwsbericht op: