Blog Junior onderzoeker

Een dag uit het leven van Noël Koster
Actualiteiten overzichtGepubliceerd op: 27-06-2020
Blog
Er werd mij gevraagd een dag uit het leven van een junior onderzoeker te schetsen, wat makkelijker gezegd was dan gedaan. Ik denk dat ik in mijn twee jaar als junior namelijk nog geen twee dagen heb gehad die hetzelfde waren, maar ik zal een poging wagen om een gemiddelde dag te schetsen.

In de ochtend begin ik mijn dag vaak erg vroeg, om half acht stap ik in de trein naar Utrecht (coronatijd daargelaten) om rond kwart voor negen aan te komen op ons kantoor. Over het algemeen werk ik niet in de trein behalve als ik nog iets wil voorbereiden voor een vergadering of een interview. Vaak reis ik met een mede-collega.

Ik denk dat ik in mijn twee jaar als junior nog geen twee dagen heb gehad die hetzelfde waren

Eenmaal op kantoor werk ik eerst mijn mail bij en daarna kijk ik wat het plan is voor de rest van de dag. Vaak betekent dat dat ik ’s ochtend voor een project aan de slag ga. Dat kan betekenen dat ik op zoek ben naar specifieke informatie, zoals literatuur of initiatieven die binnen een project passen. Verder ben ik bezig met het programmeren van een vragenlijst of de analyse van een databestand.

Vaak loop ik in de ochtend nog even bij een collega of projectleider langs om iets af te stemmen over een onderzoek, een interview of gewoon om even bij te praten.

Lunch en middag

Tijdens de lunch ga ik vaak met collega’s bij ons in de ‘kantine’ zitten om even te praten. Soms over onderzoek, maar meestal over informele zaken. Of we gaan een stukje wandelen door de historische binnenstad van Utrecht en halen een broodje. Frisse lucht en de benen strekken is iets wat wel meer collega’s doen.

Sommige dagen werk ik thuis, sommige dagen heb ik geen vergaderingen, sommige dagen alleen vergaderingen. Sommige dagen is het van hot naar her reizen door het land voor interviews. Op andere dagen is het rustiger en is er ruimte voor een flinke lunchwandeling.

In de middag heb ik vaak een vergadering over een project. We praten even bij over de voortgang, hoeveel interviews zijn er al gepland en wanneer kunnen we starten met analyse. Of over de opstart van een project, wie schrijft er mee in de offerte, wat wordt de taakverdeling? Mogelijk heb ik nog een vergadering wat verder aan het einde van de dag. Rond een uur of drie neem ik meestal een kleine break samen met de collega’s waarmee ik in de kamer zit voor het laatste sprintje van de dag. Een sprint naar de laatste vergadering of dat laatste hoofdstuk dat nog af moet. Aan het einde van de dag gaan we weer met de trein naar huis en ben ik weer rond half 7 thuis.

Gemiddeld?

Is dit echt een gemiddelde dag? Ja en nee, sommige dagen werk ik thuis, sommige dagen heb ik geen vergaderingen, sommige dagen alleen vergaderingen. Sommige dagen is het van hot naar her reizen door het land voor interviews. Op andere dagen is het rustiger en is er ruimte voor een flinke lunchwandeling. Is er dan iets wat je echt kan meenemen van mijn verhaal over een dag in het leven van een junior? Ik denk het wel, want één ding ben ik heel zeker over: geen enkele dag is hetzelfde.

Noël Koster

Deel dit nieuwsbericht op: